Marka lokalna

Ser Łużniak (ser podpuszczkowy z dodatkami: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, suszone płatki papryki, czarnuszka, kminek), Ser Łużniański wędzony, Ser Łużniański wędzony z ziołami, Masło wiejskie – świeże

Spółdzielnia Mleczarska w Łużnej to jedna z najstarszych i jednocześnie najmniejszych spółdzielni mleczarskich w regionie. Pierwsza wzmianka o jej istnieniu, pochodząca z firmowej księgi pamiątkowej, sięga 1911 roku.

Spółdzielnia znak Karpating otrzymała na:

  • ser Łużniak (ser podpuszczkowy z dodatkami: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, suszone płatki papryki, czarnuszka, kminek),
  • ser Łużniański wędzony,
  • ser Łużniański wędzony z ziołami,
  • masło wiejskie – świeże.

To produkty lokalne wytwarzane tradycyjnie. Nazwy serów nawiązują do miejsca ich produkcji.

Ser Łużniak podpuszczkowy powstaje zgodnie z autorską recepturą zespołu, której ser zawdzięcza niepowtarzalny smak oraz dodatki. Wybijany jest w charakterystyczne krążki.

Ser Łużniański wędzony powstaje również jako podpuszczkowy, formowany jest za pomocą form do produkcji sera 1- 1,5 kg, solony w solance, osuszany, a następnie dojrzewa i trafia do wędzarni.

Ser Łużniański wędzony z ziołami powstaje również jako podpuszczkowy, do sera dodaje się mieszankę ziół (sproszkowana mieszanka: papryka, czosnek, bazylia, oregano) formowany jest za pomocą form do produkcji sera 1- 1,5 kg, solony w solance, osuszany, a następnie dojrzewa i trafia do wędzarni. Wędzony jest dymem pozostałym po spalaniu zrębków z drzewa bukowego (proces sterowany elektronicznie).

Masło świeże wiejskie powstaje w procesie zwanym dojrzewaniem fizycznym śmietanki, która następnie ukwaszona jest zmaślana.